mandag den 18. februar 2008

13½ LinkedIn

Denne uges opgave er til alle de ivrige 23 ting-deltagere, der bare ikke kan få nok. Hermed introducerer vi ting 13½!

Opgaven går i al sin enkelhed ud på at opbygge og vedligeholde sit professionelle netværk.

Hvor du med MySpace og Facebook kan netværke på det helt personlige plan, tilbyder LinkedIn dig en platform til at vedligeholde dit professionelle netværk.
Her kan du møde forhenværende og nuværende kolleger, studiekammerater og venner, men der er hverken sjove applikationer eller musik, du kan lægge på din profil. Til gengæld får du muligheden for at opbygge et netværk, der siger spar to.

LinkedIn består af mere end 17 millioner profiler, der sammenflettes på kryds og tværs. Filosofien er, at du opbygger et nært netværk af personer, du kender direkte (første grad). Gennem dem bliver du forbundet til deres kontakter (anden grad). Og deres kontakter igen (tredje grad). Til sammen udgør de tre grader dit netværk.

På din LinkedIn-profil lægger du dit CV og andre relevante informationer.
En LinkedIn-profil er ikke en du behøver tjekke hver dag eller hver uge – det er et værktøj, du har og benytter dig af, når det er relevant. Fx i forbindelse med projekter kan man søge efter præcist de rette personer til teamet, eller efter de rette personer at spørge til råds.
Flere firmaer er endvidere begyndt at slå stillinger op eksklusivt på LinkedIn, og det er her, netværket for alvor kommer til sin ret (og man faktisk kan se formålet med det), da disse firmaer sætter deres lid til, at deres ansatte kan anbefale nogle gode (fremtidige) medarbejdere. For der findes som bekendt ikke bedre anbefalinger end dem, fra folk man kender.

Som med al web 2.0 går anbefalingerne begge veje – du anbefaler gode kolleger, og de anbefaler dig. Husk at jo flere informationer du tilføjer om dig selv, og jo flere kontakter du får, jo bedre er dine muligheder for at blive fremfundet.

Hvordan bliver jeg oprettet?
Gå til www.linkedin.com. Vælg "join now". Herefter skal du angive blandt andet navneoplysninger og stillingsoplysninger. Du må selv vælge, hvilken e-mail-adresse du bruger til at registrere dig med, men husk på den, for det er den, du logger ind med.

Hvordan tilføjer jeg personer til mit netværk?
Der er flere forskellige metoder.
Den første er, at du kan søge i din e-mail-adressebog ("add contacts from your address book" – herefter skal du give LinkedIn tilladelse til at hente adresser fra fx din Gmail eller Yahoo!-konto).
Hvis nogle af dine kontakter allerede er oprettet hos LinkedIn, vil de figurere på en separat liste, hvis du vælger "show LinkedIn users". Ellers kan du vælge at invitere de kontaker, du gerne vil have i dit netværk.



Andre muligheder er søgning på arbejdssteder og tidligere kolleger samt på tidligere studie-/klassekammerater.
Du kan altid søge fritekst på både personer, jobtitler, firmaer, skoler osv. i søgebjælken, der findes på alle sider.














Nu har jeg tilføjet samtlige kolleger – hvad så?
Så er det, det sjove begynder. Du kan tjekke, hvad der rører sig i dit netværk ("network updates"). Fx om flere kolleger og gamle studiekammerater er blevet tilmeldt. Og så er der jo noget underligt fascinerende ved, at se sit netværk vokse for hver gang, man logger ind.
Det er ikke sikkert, du vil få brug for dit LinkedIn-netværk hverken i denne måned eller i år, men det er stadig en god ting at have – "man ved aldrig, hvornår man får brug for dem".











Og selvom du måske ikke får oprettet dig på LinkedIn, netværker du stadigvæk – næste gang chefen med slet skjult desperation i stemmen spørger dig, om du ikke kender nogen, der kan udfylde bibliotekets udstillingsplads i næste måned, og din kusine Mathilde rent faktisk er rigtig kreativ, men ikke har haft mulighed for at udstille før, og hendes kunst ville passe rigtig godt ind i lokalerne, ja, så netværker du, lige så snart du løfter røret og trykker Mathildes nummer.

Læs mere om netværk og LinkedIn i Bibliotekspressen 2007/19 s. 12-15.

Ingen kommentarer: