lørdag den 29. marts 2008

16 Wiki

Er 20 versioner af samme vejledning dejligt?
Ja! når det er i wiki-format...









En wiki er en samling websider, som man kan skrive og redigere direkte i sin webbrowser, og hvor alle versioner gemmes.
Versionerne kan til enhver tid sammenlignes - og gamle versioner kan genskabes! Det er smart.


Man starter en wiki med en enkelt webside, og kan herfra nemt oprette nye sider efterhånden som man får brug for dem. Alle, der har rettigheder til det, kan skrive og redigere. Uanset hvor i verden man sidder, så har man altid kun én gældende version, nemlig den sidste. Intet slettes og man kan altid genskabe tidligere indhold.

Hvordan holder man kontrol med, at fx ændringer i interne vejledninger er korrekte?Ingen problem! De ansvarlige kan få meddelelser, så snart nogen ændrer noget på de sider, som de er ansvarlige for! Man kan altså lade alle ændre overalt i systemet – og de ansvarlige ansvarlige bevarer kontrollen med datakvaliteten – det er både smart, effektivt og ressourcebesparende, og det er der da også rigtigt mange virksomheder, der har opdaget!

For bibliotekerne er det oplagt at bruge wikier til fx linksamlinger, ressourceguides, projektbeskrivelser og rapporter, samt diverse vejledninger med indhold, der ofte skal opdateres – for nu bare at nævne nogle få anvendelsesmuligheder…

Øvelserne drejer sig udelukkende om at udforske. Du skal kigge på, læse om, og eventuelt lege lidt i nogle forskellige wikiers sandkasser (demo-installationer). Målet er, at du får en god fornemmelse af hvad wikier er – og hvad de kan bruges til.

Legeressourcer:

Læs evt. først lidt om wiki-begrebet i den danske og den engelske wikipedia



Du kan se og sammenligne en masse wikiprogrammer på
http://www.wikimatrix.org





Klik på 'compare them all'


En række udbydere tilbyder, at du kan få din egen gratis wiki, hvis du registrerer dig med en konto.

--- eller ---

Leg i en wiki-sandkasse!
Værktøjslinjerne til formatering af tekst i wikier er ofte meget simple. I de fleste wikier kan man også formatere teksten ved hjælp af en speciel wiki-syntaks. De forskellige wikier bruger desværre ofte deres egen syntaks, hvilket kan virke lidt forvirrende. Så det er klogt at læse syntaks-vejledningen, når man skal skrive i en ny wiki.

Nogle steder er der også en 'Sandbox' eller demo-installation, hvor du kan afprøve systemet direkte – prøv en en eller flere af nedenstående:

Blev du interesseret i wikier?

Hvis du har lyst til at lave din egen wiki kan du gå videre med 16½ Wiki.

Kreditering: Indhold og formulering efter 23 ting konceptet og Bente Jensen, Københavns Biblioteker.

Ingen kommentarer: